2010 incepe mai bine decat 2009: Loganul sporeste exporturile cu 20%

2010 incepe mai bine decat 2009: Loganul sporeste exporturile cu 20%

Economia Romaniei a exportat marfuri si servicii in valoare de 2,3 miliarde euro, incepand mai bine anul in curs decat l-a inceput pe cel anterior. Cea mai mare pondere in exporturile o au „echipamentele de transport”, altfel spus: Dacia Logan. Totusi a inceput anul acesta mai rau decat l-a terminat pe 2009. Daca fata de ianuarie 2009, exporturile au fost cu 19,8% mai valoroase, ele au fost in scadere cu 3,5% fata de decembrie 2010, potrivit datelor anunate azi de Institutul National de Statistica.

Deficitul comercial a fost in luna ianuarie 2010 de peste 1, 7 miliarde lei (426,8 milioane euro), in scadere cu aproape 266 milioane euro fata de aceeasi luna a anului 2009. Statistica este calculata in termeni exporturi FOB – importuri CIF, termeni care nu iau, respectiv iau in seama cheltuielile de transport si asigurare
Relevanta acestei vesti bune scade daca adaugam ca scaderea deficitului comercial, care apasa asupra cursului valutar, se datoreaza recesiunii, adica scaderii consumului fie el industrial sau popular. Partea buna a acestei scaderi este ca o eventuala crestere a importurilor va avea o viteza mai mica si mai prudenta, pe masura ce economia se va relansa.
„Masinile  si echipamentele de transport” acopera peste 43% din valoarea exporturilor, urmate de „alte produse manufacturate” (aproape 35%). Aceasta structura caracterizeaza sui importurile, numai ca in proportii mai mici, de peste 35, respectiv aproape 30%).
Romania continua sa aiba ponderi mai mari de import de produse agroalimentare, bauturi si tutun, decat ponderile acelorasi marfuri la export.