28 de masuri anticriza costa 9

28 de masuri anticriza costa 9,5 miliarde de lei

Din 67 de masuri anticriza, numai 28 au fost deocamdata agreate de Ministerul Finantelor, patronate si sindicate. Cele mai importante masuri de care se va tine cont in alocarile bugetare se refera la acordarea de ajutoare de stat pentru industria auto, finantarea bancilor care crediteaza Intreprinderile Mici si Mijlocii si amanarea la plata cu sase luni a TVA.  Suma de bani care se va aloca de la buget pentru cele 28 de masuri, dar si pentru investitiile pe care Guvernul intentioneaza sa le faca in acest va fi de 9,5 miliarde de lei.

Primele masuri de urgenta prin care Executivul va tine piept crizei economice vizeaza acordarea de ajutoare de stat pentru industria auto si finantarea IMM-urilor. In acest sens, bancile care ofera credite pentru IMM-uri, vor primi finantari de cate 100 de milioane de euro, fondul de cogarantare urmand sa se majoreze de patru ori.

„In primul rand sa se finanteze EximBank, astfel incat sa aiba o capacitate mai mare de a credita sectorul de IMM-uri, care are nevoie de finantare, in al doilea rand, se va finanta CEC-ul si va fi orientat pe IMM-uri, in al treilea rand, se va infiinta un fond de cogarantare, care va mari de patru ori capacitatea actuala a fondului de garantare IMM-uri”, a spus Ovidiu Nicolaescu, presedintele CNIPMMR.

Referitor la alocarea banilor pentru investitii, Cristian Parvan, presedinte AOAR, spune ca s-a convenit ca acestea sa reprezinte 20% din bugetul de stat. „S-a spus clar ca se va atinge 20% din buget pentru investitii, incepand cu infrastructura, dar vor fi si alte tipuri de investitii, in infrastructura scolara, spitale si-asa mai departe”, a apus Parvan.

Amanarea platii TVA nu a fost la fel de bine agreata de cele trei parti, la fel si subventionarea tichetelor de vacanta propuse de Ministerul Turismului. Discutiile vor continua si astazi, dar, finalizarea proiectului de buget pare destul de departe de a fi gata la timp.