Ajustarea pietelor atinge sectorul de stat din Romania

Ajustarea pietelor atinge sectorul de stat din Romania

Pietele internationale scad intr-una, aproape necontrolat. In fiecare zi, presa internationala da motive bune si argumente solide care sa justifice scaderile. Dar cand o sa revina pe crestere? Jucatorii din piata s-au saturat de contractii economice.

In prezent, cel mai vehiculat motiv sete reprezentat de Grecia. Euro a fost tras in jos ca urmare a adtoriilor Greciei, iar pachetul de ajutor de 110 miliarde euro (concertat FMI cu UE) ar trebui sa salveze situatia. Dar totusi, nu o face. In continuare, investitorii se tem, iar pietele scad in continuare. Aparent, fara legatura directa. Jucatorii se tem de extinderea „bolii grecesti” in Portugalia, Spania si Italia si… se retrag din SUA.

Grecia are o datorie publica de 120% din PIB. Fata de Italia care se confrunta cu o valoare similara, ni cazul Greciei datoria nu este sustenabila si are perspective de crestere. In calcul au mai intrat Portugalia (80% din PIB) si Spania, care au deficite ceva mai mici, dar in viziunea agentiilor de rating nesustenabile.

Cum ne afecteaza
In Romania, deciziile de ajustare a bugetului nu mai vizeaza cresterea cotei unice si a TVA (asa cum s-a lasat sa se creada pentru a se testa reactia publica) ci se vor face reduceri de cheltuieli. Mai exact, presedintele Basescu a anuntat ca guvernul va reduce pensiile si ajutoarele de somaj cu 15%, iar fondul de salarii de la stat cu 25%.

Daca ne uitam la istoricul crizei, se vede cu ochiul liber ca ajustarea economica a atins din plin sectorul privat, care acum da chiar semne de revigorare. In acest timp, sectorul de stat s-a miscat mai greu si nu s-a acordat pe deplin cu evolutiile economice.

Socul de pe pietele internationale
Wall Street a suferit ieri o corectie severa. In primul rand, pe intraday a fost cea mai mare scadere din ultimii 20 de ani, aproape de 1000 de puncte. Pe final, piata s-a mai linistit, scaderea fiind de „doar” 350 puncte, adica 3,2%. Brokerii au dat vina pe sistemul informatic al bursei care a aratat valori mult mai mici pentru actiunile Procter and Gamble in acel interval de timp, dar apoi eroarea a fost corectata. Daca eroarea a fost corectata, ramane intrebarea de ce nu a fost ajustata si evolutia Dow Jones de pe intraday, in concordanta cu realitatea?

Bursele europene au deschis astazi in scadere, presa internationala citand trei motive principale:
– teama investitorilor asupra unei nereusite in rezolvarea problemei Greciei
– rezultatele nesigure ale alegerilor din Marea Britanie
– scaderea de ieri de la New York