Asigurarile auto din Romania sunt neprofitabile

Asigurarile auto din Romania sunt neprofitabile

Romania a ajuns sa aiba cel mai neprofitabil segment de asigurari generale din Europa Centrala si de Est, marja rezultatelor tehnice intrand mult prea adanc in zona negativa, evolutie generata de pierderile pe asigurarile auto, a declarat presedintele UNSAR, Cristian Constantinescu.

Clasele de asigurari generatoare de pierderi sunt, in mod evident, CASCO si RCA, care au inregistrat rate combinate extrem de ridicate. Marjele de profitabilitate ale altor clase, care, istoric vorbind, erau profitabile, precum politele de accidente de persoane sau de bunuri si cladiri, s-au redus drastic, urmare a tentatie de a creste volumul portofoliului format din aceste tipuri de asigurari, cu intentia de a compensa cat se poate de mult din pierderile pe auto, a spus Constantinescu.

Prin rata combinata a daunalitatii se intelege raportul dintre cheltuielile cu daunele plus rezervele de dauna si incasarile din vanzarea de asigurari.

Potrivit datelor prezentate de reprezentantul Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), rata combinata a daunalitatii pe piata locala a asigurarilor generale a fost de 127 in 2008, comparativ cu 96 in Bulgaria.

Altfel spus, asiguratorii platesc despagubiri de 127 de lei la 100 de lei prime subscrise pe segmentul asigurarilor generale.

Astfel, in 2005, asiguratorii au pierdut din 30 milioane de euro din activitatea de subscriere, iar in 2008 s-au ridicat la 236 milioane de euro. Aceste rezultatele din ce in ce mai proaste inregistrate din activitatea de asigurari generale, mai ales din cauza politelor RCA si CASCO, au amplificat dezechilibrele financiare ale asiguratorilor”, a spus Constantinescu.

La finele anului 2009, ponderea veniturilor din asigurari auto (CASCO si RCA) in total prime subscrise din asigurari generale a crescut la circa 77%, de la 67% in 2006.

Dupa ce ani la rand am fost obisnuiti cu cresteri ale pietei asigurarilor auto cu procente formate din doua cifre, in 2009 discutam practic de o stagnare a volumului de venituri din asigurari auto. Nu cred ca trebuie sa avem asteptari optimiste pentru 2010, cand probabil vom asista chiar la o usoara scadere a subscrierilor pentru polite auto.

Sursa: StiriAuto