Bugetul pentru IMM-uri

Bugetul pentru IMM-uri, cel mai mic din ultimii cinci ani

Bugetul alocat de Guvern pentru IMM-uri pentru acest an este de 12 milioane lei, cel mai mic din ultimii cinci ani, potrivit lui Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
„Sunt aproape 200 de milioane de euro din fonduri europene alocate IMM-urilor, dar nu sunt in administratia noastra, ci la alte institutii ale statului care se ocupa si de investitiile mari. Din punctul nostru de vedere, aceasta alocare a fondurilor europene este gresita”, a declarat Nicolescu, in cadrul unei conferinte de presa.
In plus, fondurile alocate agentiilor are se ocupa cu accesarea fondurilor europene au fost reduse de doua-trei ori, iar agentia a depus o solicitare la Guvern pentru suplimentarea fondurilor respective. „Au disparut, in mod nejustificat, o serie de programe de accesare a acestor fonduri. In plus, exista mari intarzieri in aprobarea proiectelor depuse”, a afirmat Neculai Vitelaru, vicepresedintele CNIPMMR.
Totodata, in cadrul aceleiasi conferinte, oficialii CNIPMMR au sustinut necesitatea ambunătătirii cadrului legislativ şi reforma sistemului de pensii publice, prin adoptarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice şi aplicarea principiilor unicitătii, contributivitătii şi egalitătii in stabilirea şi plata pensiilor. In plus, oficialii agentiei au declarat ca trebuie revizuita si modalitatea in care se face plata TVA-ului. „Plata TVA-ului trebuie facuta ca si in celelalte tari europene civilizate, la incasarea facturii. Mai mult, ar trebui lasate IMM-urile sa-si plateasca intai furnizorii si abia apoi sa fie obligate sa plateasca TVA-ul”, considera Nicolescu.
Plata TVA la incasarea facturii este aplicata in mai multe state state membre UE (Austria, Belgia, Olanda, Germania, Italia, Polonia, Marea Britanie, Suedia, Slovenia, Estonia), in general pentru intreprinderi mici si mijlocii.