Cresc salariile din retail

Cresc salariile din retail

Ce efect va avea pe piata fortei de munca din domeniul privat avalansa de cresteri salariale din sectorul de stat?

Nu cred că dinamica salariilor din sectorul public va avea un efect semnificativ asupra salariilor din sectorul privat. Poate ca se va manifesta o presiune mica asupra salariului de baza, dar cu totii stim ca acesta este si asa destul de redus, plus ca nu sunt multi cei care primesc acest salariu.

De asemenea, sa nu uitam ca somajul este foarte scazut an Romania comparativ cu media europeana si ca, in multe regiuni din tara, este foarte dificil sa gasesti forta de munca specializata.

Investitiile straine masive din diverse domenii creeaza „poli” de dezvoltare in diferite regiuni ale tarii. Spre exemplu axa Craiova – Slatina, unde sunt prevazute investitii de peste un miliard de euro, sau cea Ilfov – Prahova. Credeti ca se va asista in viitor la migratii ale fortei de munca?

an general, nu cred an lucruri masive. Acest lucru va depinde de beneficiile care vor fi acordate fortei de munca pentru a se deplasa inspre acele localitati. Trebuie sa luam in considerare, de asemenea, faptul ca multe companii se deplaseaza continuu pentru a-si tine costurile sub control.

Una din marile probleme cu care se confrunta multi investitori este cea legata de adecvarea valorii salariilor cu calitatea muncii efectuate. Cel mai greu incercat sector este cel al retail-ului. Se asteapta mariri consistente de salarii in acest sector?

Este de asteptat ca sectorul de retail sa creasca, stimulat de dinamica din sectorul constructiilor. Dar aceasta nu este de ajuns pentru a sustine creşterea. In cazul in care conditiile economice de la nivel global nu se imbunatatesc, vom asista la o mica reducere a consumului. Aceasta scadere va afecta inclusiv sectorul de retail.

Daca Romania va reusi sa nu fie afectata de situatia economica internationala,  atunci putem vorbi de cresteri salariale, deoarece  va creşte cererea de forta de munca in acest sector. 

Asistam la o presiune fabuloasa pentru a acorda viza muncitorilor chinezi care au de lucru in Romania, indeosebi in sectorul constructiilor. Daca privim in jur, firma Shanhai construct, al doilea mare gigant pe plan mondial in domeniul constructiilor a contractat 1700 km de autostrada in Polonia, cu conditia sa aduca si forta de munca din China. Previzionati scenarii asemanatoare pe piata locala?

Pot spune ca Polonia nu este singurul exemplu de acest tip, sunt multe alte tari care se confrunta cu migratia masiva a fortei de munca chineze, cum ar fi Grecia. Daca admitem ca Romania se va afla in centrul marilor investitii si proiecte atat in sectorul public, cat si in sectorul privat, atunci da, ne putem astepta la un scenariu asemanator inclusiv pentru Romania. 

Criza se intinde din Statele Unite spre Europa. Romania se va intoarce la munca la negru?

Nu cred ca Romania se va intoarce la munca la negru. O data pentru ca Romania este acum membra a Uniunii Europene. Apoi, pentru ca oamenii recurg tot mai mult la credite pentru a-si imbunatati conditiile de viata, ceea ce inseamna ca au nevoie de venituri pe care sa le poata dovedi, cum ar fi salariile inregistrate pe cartea de munca. Pe de alta parte, legislatia din domeniu este destul de stricta, iar companiile, mai ales cele mari, nu doresc sa se confrunte cu amenzi si alte probleme. Cred ca Romania a depasit aceasta situatie de foarte mult timp.

Acesta este punctul de vedere al d-lui Sotiris Karagiozidis. Noi credem ca cel putin in domeniul contrutiilor lucrurile stau altfel, iar criza care a inceput deja in acest sector nu va aduce prea curand la lumina munca celor de pe santiere.