Cum fac europarlamentarii un milion de euro in cinci ani

Cum fac europarlamentarii un milion de euro in cinci ani

TaxPayersa Alliance, organizatie britanica specializata in drepturile contribuabililor, a publicat pe site-ul sau asa-numitul Galvin Report, legat de cheltuielile europarlamentarilor. BBC precizeaza ca documentul a fost tinut secret de Parlamentul European, publicat doar partial in 2008. Suma minima care poate fi castigata de orice membru al Parlamentului European este de 1,3 milioane de euro. Potrivit raportului, aceste sume nu includ salariile, banii obtinandu-se din deconturi si alte beneficii puse la dispozitia politicienilor. Scandalul risca sa escaladeze pe fondul restrictiilor economice ale statelor membre ale UE.

Documentul a fost realizat de Serviciul de Audit Intern al UE si a fost facut public anul trecut de catre europarlamentarul britanic Chris Davis.

Apoi, olandezul Paul van Buitenen, si el membru al Parlamentului European, a publicat un sumar al documentului pe pagina sa de internet, in ciuda faptului ca PE a decis sa nu faca public raportul.

Davies a declarat ieri ca „nimeni nu stie cine inseala si cine nu si e o rusine ca Parlamentul a votat sa tina raportul de audit secret”. Mai mult, el afirma ca nu toti europarlamentarii „abuzeaza” de fonduri.

Aparitia raportului Galvin in presa a agitat spiritele in Parlamentul European, care, potrivit declaratiei unui purtator de cuvant al PE pentru Times, s-au si luat masuri: „A avut consecinte importante. Rezultatul a fost o remaniera completa a sistemului, care va intra in vigoare dupa alegerile din iunie”.

Esantionul si baza de calcul

Raportul Galvin a fost realizat prin selectarea aleatorie a 167 de europarlamentari. Autorii au descoperit ca exista o adevarata „cultura” printre europarlamentari de a plati „bonusuri” mari personalului. De exemplu, raportul sustine ca, in cazul unui parlamentar, bonusul a depasit de 19,5 ori salariul lunar al oficialului european.

Potrivit raportului, fiecare europarlamentar „poate castiga usor” mai mult de 1,13 milioane de euro pentru cheltuieli si beneficii pentru pensii in cei cinci ani de mandat in PE.

Printre sumele primite se numara fonduri pentru hrana de 117.000 de euro, pentru personal 489.840 de euro, pentru biroul de europarlamentar 243.120 de euro sau pentru calatorii 60.000 de euro.

Potrivit raportului, unii parlamentari au declarat ca au mai multi asistenti decat exista in realitate, „tragandu-si” si salariile acestora, care variaza intre 2.500 si 3.000 de euro.

Salariul actual al unui europarlamentar este de 72.215 de euro pe an, circa 6.000 de euro pe luna, care urmeaza sa creasca din iunie, dupa alegerile europarlamentare, la 83.59 de euro, aproape 7.000 de euro pe luna.

Singura masura pe care Parlamentul European a reusit sa o impuna deocamdata este inlocuirea alocatiei de calatorie a parlamentarilor cu decontarea cheltuielilor.