Festivalul Clatitelor deschide sezonul sarbatorilor traditionale

Festivalul Clatitelor deschide sezonul sarbatorilor traditionale

Amatorii de festivaluri traditionale, care nu mai au rabdare pana la venirea primaverii, pot sa inceapa deja pregatirile de calatorie.
In localitatea Prejmer, judetul Brasov, situata la 18 km N-E distanta de municipiul Brasov, pe DN 10, va avea loc, duminica 14 februarie, Festivalul Clatitelor – „Fasching”, ajuns acum la cea de-a VI-a editie.
Carnavalul – Fasching in limba germana –  este un obicei reinviat, in anul 2005, la initiativa tinerilor din Prejmer, el fiind mostenit de la comunitatea sasilor, majoritara in localitate timp de sute de ani. Evenimentul se organizeaza inainte de intrarea in Postul Pastelui, potrivit calendarului Bisericii Evanghelice.
” Este o rigoare pe care o pastram in semn de respect pentru cei care au trait sute de ani la Prejmer, dar care, după 1989, au ales sa retraiasca istoria strabunilor lor facand drumul invers inspre tinutul Germaniei.”, ne-a declarat primarul localitatii, Serban Todorica-Constantin.
Pe langa traditionalele dansuri si cantece sasesti, turistii vor putea muzica de fanfara, vor asista la spectacole sustinute de elevii scolilor generale si, mai ales, vor avea ocazia de a savura cele mai diverse sortimente de clatite, pregatite numai cu umpluturi traditionale. Punctul central al petrecerii il reprezinta insa caravana. Din alai fac parte acordeonisti, tobosari, trompetisti mascati si nelipsita caruta cu soba in care se pregatesc clatitele pe care  tinerii le ofera localnicilor. In schimbul lor, tinerii  primesc in schimb faina, zahar, oua, vin sau bani pe care le folosesc la prepararea gogosilor servite la Balul Mascat, care va incheia evenimentul. In timpul periplului lor prin sat, tinerii obisnuiesc sa fure in caruta cu coviltir cate o fata  pe care parintii trebuie sa o rascumpere.
Pensiunile agroturistice din Prejmer ii astepta cu specialitati culinare specifice pe baza de clatite.
Organizatorii evenimentului sunt Primaria Prejmer si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, iar parteneri Agentia de Dezvoltare Durabila a Judetului Brasov si ANTREC Romania.
Turistii care vor sa viziteze obiectivele turistice ale asezarii au de unde alege. Prejmer a fost atestat documentar oficial pentru prima data in anul 1240 de catre regele Bela al IV-lea al Ungariei. Punctul central de interes este Biserica Fortificata Prejmer, a carei constructie a inceput in 1427.

Programul zilei 14 februarie:
Ora 10.00 Organizare Caravana in spatiul din fata pompierilor – actiune desfasurata pe fondul muzicii de fanfara
Ora 10.30 Plecarea caravanei in periplu pe strazile comunei
Ora 10.40 Concert de fanfara
Ora 11.15 – 12.00 Spectacol dansuri sasesti
Ora 12.00 – 14.00 Concurs gastronomic – in sala Centrului Cultural si de Agrement Cetate
Ora 12.00 – 14.00 Spectacol  – in aer liber – sustinut de elevii scolilor generale Prejmer, Lunca Calnicului si grupul Viva la Musica
Ora 14.00 – 15.00 Premierea participantilor la concursul gastronomic
Ora 15.00 – 16.00 Revenirea caravanei in centrul localitatii
Ora 18.00 Bal mascat in sala Centrului Cultural si de Agrement Cetate