Fii Nasul statiilor de metrou!

Fii Nasul statiilor de metrou!

Metrorex s-a decis sa schimbe cateva din numele statiilor de metrou, nume ale caror etimologii au legatura in mare parte cu perioada megalomaniei comuniste. Oricine poate veni cu propriile variante printr-un e-mail catre companie, contact@metrorex.ro, in termen de zece zile. Statiile vizate sunt Semanatoarea, Armata Poporului, Industriilor, Timpuri Noi, Aparatorii Patriei, IMGB, Depoul IMGB, Laromet, Linia de Centura si Policolor. Variantele propuse trebuie sa aiba legatura cu zonele in care se afla respectivele statii.

Prima linie, Timpuri Noi – Semanatoarea, a fost inaugurata pe 16 noiembrie 1979, urmatoarea avand nevoie de alti doi ani pentru finalizare, Timpuri Noi – Republica. In august 1983, a fost data in folosinta linia Eroilor – Industriilor, exceptand statia Gorjului, care a fost deschisda abia in 1991.

Cu doar cateva zile inainte de sfarsitul anului 1984, relatia Semanatoarea – Crangasi a fost si ea deschisa publicului, dupa care in mai putin de doi ani a fost inaugurata linia Piata Unirii 2 – Dpoul IMGB. In 1987 au fost deschise si liniile Piata Unirii 2 – Pipera si Crangasi – Gara de Nord. In anul Revolutiei a fost inaugurata linia Gara de Nord – Dristor 2.

Dupa ’89, putine statii au mai fost construite, Pantelimon in 1990, 4 statii pe linia Gara de Nord – 1 Mai inaugurata abia in 2000 si alte patru statii pe relatia Nicolae Grigorescu 2 – Linia de centura opt ani mai tarziu.

Metrou in provincie
Si in celelalte orase ale tarii, in special cele aglomerate, s-a pus de multe ori problema construirii unor linii de metrou. Regia Autonoma de Transport Urban Cluj (RATUC) intentiona anul trecut sa construiasca o linie de metrou usor care sa lege parcurile Tetarom II si Tetarom III, unde se afla investitiile Emerson, respectiv Nokia. Valoarea investitiilor era estimata la 16 milioane de euro. Cluj-Napoca are toate sansele sa ajunga o metropola cu peste un milion de locuitori, prin cuprinderea localitatilor Apahida, Feleacu, Ciurila, Floresti, Gilau, Baciu si Chinteni.
Si in Brasov s-a discutat posibilitatea realizarii unei linii de metrou suspendat ultrausor pe traseul Biblioteca Judeteana – Piata Unirii – Prund.

Tu ce nume ai da statiilor?