Gaze oprite de Boboteaza

Gaze oprite de Boboteaza

„Razboiul” gazelor dintre Rusia si Ucraina a ajuns la urmatorul pas, cel al efectelor in lant asupra celorlalte state din Europa, in special din Balcani. Situatia, in mod paradoxal, coincide cu valul de aer polar care coboara temperatura in unele localitati chiar si pana la -30 de grade C. Intre timp, Romgaz a confirmat scaderea volumului de gaz livrat catre Romania, fapt ce a determinat Ministerul Economiei sa intre in sedinta.

Contextul acestui conflict are ca punct de plecare negocierea contractului dintre Rusia si Ucraina in ceea ce priveste livrarea de gaze naturale. Dependenta dintre cele doua tari nu este unidirectionala, Ucraina avand nevoie de gazul rusesc in aceeasi masura in care Rusia are nevoie de gazoductele care tranziteaza Ucraina pentru a livra energie Europei. Ucraina are, astfel, o pozitie privilegiata in negocierea unui pret mai bun, pret pe care in prezent il considera nejustificat de mare.

Cartea pe care Rusia o joaca este si ea importanta. Sistarea gazelor ar putea pe de-o parte sa atraga atentia Europei si mai ales a liderilor batranului continent asupra necesitatii North Streamului, gazoductul care ar urma sa treaca prin regiunea baltica. Pe de alta parte, lipsa gazelor in Ucraina ar putea creste tensiunea politica si implicit presiunea populara asupra presedintelui ucrainean, Viktor Yushchenko, care inca beneficiaza de suportul occidental in fata Rusiei.

Ping-pong cu efecte colaterale
Tarile cel mai afectate sunt cele care se afla la capetele gazoductelor. Romgaz a confirmat deja ca livrarile de gaze catre Romania au fost sistate, dupa ce Ministerul Economiei a anuntat ca prin punctul Isaccea 2 Gazprom a sistat total livrarea de gaze. Decizia este cauzata de ordinul premierului rus Vladimir Putin in urma unei furt din partea Ucrainei de circa 63,5 milioane de metri cubi de la 1 ianuarie.

Romania importa 10 milioane de metri cubi de gaz pe zi din Rusia, prin gazoductele ucrainene, ceea ce reprezinta aproximativ 20% din gazul consumat zilnic de tara noastra. In mod teoretic, Romania ar trebui sa fie afectata mult mai putin decat Polonia, Cehia, Bulgaria, Turcia, Grecia si Macedonia, ultimelor patru fiindu-le sistate tot astazi livrarea de gaze. In ciuda efectelor tot mai mari asupra Europei, UE refuza sa se implice in conflictul gazelor dintre Kiev si Moscova, presedintele uniunii sustinand ca e aproape imposibil de spus cine are dreptate, mai ales ca nu sunt transparente contractele.